Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Május 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája

A választási apparátus begyakorolta feladatait, hogy ezeket az éles helyzetben alkalmazhassa - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a május 26-i európai parlamenti (EP) voksoláshoz kapcsolódóan az MTI-vel.

Mint írták, a választási informatikai rendszer megfelelő teljesítményű, és eleget tesz a jogszabályi, igazgatási és informatikai követelményeknek.

Hozzátették: az informatikai rendszer főpróbája reggel kezdődött valamennyi választási iroda részvételével. Minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is. A szavazás napján a részvételi adatokat 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor és 18.30-kor összegzik majd, az eredményeket azonban egy európai uniós szabály miatt csak 23 órakor hozhatják nyilvánosságra, mivel Olaszországban akkor zárnak a szavazókörök.

A közlemény szerint a Nemzeti Választási Iroda az EP-választáson bővített védelmi megoldásokat alkalmaz a különböző típusú kibertámadások kivédésére: kialakította és működteti a Választási Informatikai Biztonsági Műveleti Központot (NVI SOC), amely folyamatosan monitorozza a védelmi megoldások működését, riasztásait, észleli a biztonsági eseményeket és kezeli a biztonsági incidenseket. Az NVI SOC közvetlen kapcsolatban áll a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel, a Nemzeti Eseménykezelő Központtal és azon keresztül az EU tagállamok CSIRT (Computer Security Incident Response Team) egységeivel - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket