Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 28. 13:32, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Szép-remények 2012-re

Szép-remények 2012-re

A jövőre beinduló új rendszerben jóval többet költhetünk pihenésre, hangzott el hétfőn egy budapesti turisztikai konferencián.

Háromféle fő irány látszott követendőnek 2011-ben a béren kívüli juttatások területén: gazdaságfejlesztés, szociálpolitikai kör és az öngondoskodás ösztönzése. Az első a Széchenyi-pihenőkártya (Szép), amelynek egyik célja a belföldi turizmus fejlesztése, itt a piaci kibocsátás mellett döntött a minisztérium. A szociálpolitikai szempontot állami kibocsátással próbálták érvényesíteni, a harmadik, az öngondoskodási pillért a magán-nyugdíjpénztári, életbiztosítási befizetések adták – magyarázta Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője.

Jóval többet költhetnek vele

2012-től bevezetik az 500 ezer forintos éves felső értékhatárt, a béren kívüli juttatásokat 10 százalékos egészségügyi hozzájárulással terhelték – fejtette ki. A Széchenyi-pihenőkártya igénybevételével 40 százalékot tud majd spórolni az ember a korábbi időszakhoz képest. Forintosítva ez azt jelenti, hogy 150 ezer forinttal többet költhet a kártyahasználó: ezen belül a szálláshelyszámlára 225 ezer, a vendéglátásszámlára 150 ezer, a szabadidőszámlára pedig 75 ezer mehet majd. A kártya a meleg étkezési utalványt és az üdülési csekket – a két legnépszerűbb béren kívüli juttatási formát – váltja fel. Fontos cél, hogy az elfogadóhely-hálózatot folyamatosan növelje a minisztérium.

A jutalék tehát nem fog elfolyni más célokra, a pihenést és az üdülést kívánja ösztönözni az új rendszer. Modern, egyszerű fizetési eszközről van szó, hangsúlyozta Nemes Andrea, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is ingyenes lesz a kártya kiváltása. Hozzátette: a kártya kibocsátásának feltételeit egy 2011-es kormányrendelet határozza meg. Ezeknek jelenleg az OTP, a K&H és az MKB-csoport felel meg. A kártyával POS-terminálnál, vagyis boltokban és interneten is tud majd fizetni a használó.

Kevesebb éjszaka, növekvő bevétel

2010-ben 7,2 százalékkal nőtt a Magyarországra érkező külföldi vendégek száma, de a válság ebben a szektorban is megtette áldásos hatását – hangsúlyozta Dudás Krisztina, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. marketingigazgatója. Kifejtette: a majd nyolcmillió eltöltött vendégéjszaka 5 százalékos visszaesést jelentett, a 65 milliárdos szállásdíjbevétel ennek ellenére 6,2 százalékos növekedést mutat. Mindez azt mutatja, hogy elsősorban a magyarok költenek kevesebbet utazásra. 2012-re a vendégéjszakák száma annak ellenére növekedésnek indulhat, hogy a gazdaság nem emelkedik majd meredeken.

Kiemelte, a taktikai kommunikáció szerepe a jelenlegi helyzetben kettőzött fontosságú lesz. Az MT Zrt. arra számít, hogy az utazók elsősorban a wellness-, a bor- és a gyógyturizmus irányába mutatják majd a legnagyobb érdeklődést. Nemes Andrea előadására reagálva az igazgató elmondta, miután a belföldi turizmusban nem lehet markáns növekedésre számítani, a külpiaci aktivitást kell majd leginkább fokozni. Itt kiemelt szerepet szánnak a határ menti régióknak is. Messzebbre tekintve Németország és Ausztria jöhet szóba fontos célországként.

Fürdőbe csábítanak

Marketing szempontból Dudás Krisztina a BBC és a CNN turisztikai műsorait emelte ki követendő példaként: a vezető hírcsatornák főműsoridőben napi egy órát szentelnek egyes országok régióinak népszerűsítésére nagyjából fél éven át. Magyarországnak sokkal markánsabban kell megjelennie a nemzetközi sajtóban, szögezte le. Lengyelország, Szlovénia vagy Macedónia megkötötte az ehhez szükséges nemzetközi együttműködési szerződéseket a különböző intézményekkel, nekünk is ezt az utat kell követnünk. Ennek egyik első jele a Budapest Winter Invitation 2011/2012-kampány, amely új arculattal próbálja a budapesti fürdőkbe csábítani a külföldi érdeklődőket.

A Magyar Turizmus Zrt. nyomtatott kiadványai elavultak, és az információs portál is komoly átalakításra vár. Az előkészületek hónapok óta zajlanak. A társaság fontosnak tartja, hogy a mobilos alkalmazások és a Google-hirdetések is bővüljenek. A Nokia régóta kereste ilyen céllal az MT Zrt.-t, talán felesleges mondani, a Samsung már régen kifejlesztett hasonló alkalmazást.

Világsztár csapol a VII. kerületben

A Légi Marketing Alap által támogatott járatokkal nagyjából 42 ezerrel több utas érkezhet Magyarországra, ők mintegy 6,7 milliárd forinttal bővíthetik a hazai turizmusbüdzsét, emelte ki Dudás Krisztina. Kérdésre reagálva elmondta: apróbb sikerekből lehet építkezni a hazai turizmusban. Ennek egyik jele, hogy Budapest VII. kerületében működik egy kocsma, amelynek tulajdonosa nem más, mint a világhírű Charlize Theron színésznő. Sokak számára hihetetlen látványt nyújt, de igaz: a sztár olykor maga is beáll a pult mögé, és szívesen csapolja a sört a szomjas vendégeknek. Ezek az emberek messzire vihetik hazánk jó hírét, minél több ilyen jó példára van szükségünk, tette hozzá.

A gyenge euró is felelős az esésért

Hogy a forint árfolyama hogyan fog alakulni a jövőben, azt nem tudom megmondani, de annyi bizonyos: ha a napokban kaptam volna a meghívást, nem biztos, hogy eljöttem volna – kezdte ironikusan előadását Borbély László. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese elmondta, a forint gyengülése a Lehmann Brothers csődjét követően kezdődött meg komolyabb léptékben. Az utóbbi napokra reflektálva kiemelte: az IMF-tárgyalások átmenetileg javították a forint árfolyamát, a Moody’s lépése viszont újabb csapást mért valutánkra. – A forint nem csupán a spekuláció miatt esett, hanem az euró hullámzása, gyengülése miatt is – tette hozzá.

A piac huzamosan arra számított, hogy marad a 6 százalékos jegybanki alapkamat, majd végül csökkenteni fognak Simorék. A piac bizalmát rettentően meggyengítette a hitelválság, ennek hatására a CDS-felár elképesztő magasságokba emelkedett, ami annyit jelent: nagyon kevesen bíznak benne, hogy az európai országok ki tudják fizetni államadósságukat. Az unió összesített államháztartási hiánya néhány hónap alatt átlépte a 800 milliárd eurót.

Nem várható újabb leminősítés

Bevallom, és sem szeretem a hitelminősítőket, de be kell vallani, nem könnyű a helyzetük – magyarázta Borbély László. Az országok csak újabb hitelfelvétellel vagy állampapír-kibocsátással tudják finanszírozni adósságukat. Miután a piac hirtelen elkezdte érzékelni az egyes államok nem fizetési képességét, a minősítők erre reagálva léptek. Kifejtette: Magyarország leminősítése 1997-ben következett be először, de csak a 2000-es évek közepétől váltunk veszélyeztetetté. Miután a 600 bázispontos CDS-kategóriában már régóta benne volt hazánk, így nem várható, hogy besorolásunkon középtávon rontani fognak a minősítők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket